Lär dig mer på åtta sidor, och träffa författarna! Äldre har ofta flera sjukdomar och behandlas med många olika läkemedel. Trots att medicinerna många gånger är viktiga för att förlänga liv och ge en bra vardag finns det utmaningar för att ge äldre en säker och effektiv läkemedelsbehandling.

I vår åttasidiga kunskapsöversikt ”Forskning i korthet: Äldre och läkemedel – kunskap och utmaningar” sammanfattar vi aktuell forskning på området och pekar på vilka kunskapsluckor som finns. Läs skriften, eller hör författarna berätta mer på vårt inspelade webbinarium. Passar dig som jobbar med, berörs av eller har intresse för läkemedelsfrågor för äldre.

Några exempel på frågor som lyfts är:

  • Hur får vi en läkemedelsförskrivning och användning som är mer anpassad efter varje persons behov?
  • Vad behövs för att minska läkemedelsrelaterade inläggningar på sjukhus för äldre?
  • Hur får vi bättre kontinuitet i kontakten med vård och äldreomsorg och hur får olika yrkesgrupper samma information om läkemedel?

Författare till skriften är Kristina Johnell – professor i geriatrisk farmakoepidemiologi vid Karolinska Institutet, Maria Gustafsson – docent i farmaci vid Umeå University, Elin Lehnbom – universitetslektor i farmaci vid Uppsala University och Fredrik Hagerman – specialistläkare i allmänmedicin vid Region Kalmar län. Vetenskaplig granskare är Johan Fastbom, professor i geriatrisk farmakologi vid Region Kalmar län.

På Fortes webbinarium i ämnet medverkade, förutom författarna, Johan Falk – produktansvarig för vårdtjänster på The Swedish eHealth Agency och Carina Benjaminsson – sakkunnig inom äldreomsorg på PRO – Pensionärernas riksorganisation. Moderator var Cecilia Beskow – forskningschef på Forte.